Bilen trenger en uventet reparasjon, kjøleskapet ryker eller ungene har vokst så mye at de trenger en ny vintergarderobe. Det er mange grunner til at du kan trenge et lån på dagen. Hva er egentlig et lån på dagen, og hvordan fungerer det?
Hva er lån på dagen?
Med lån på dagen tenker de fleste på lån som kan innvilges og utbetales samme dag som man har søkt. Tidligere måtte man bestille time i banken og ta med seg en mengde dokumenter for å vise sin økonomiske situasjon og hva man skulle bruke pengene til. Den gangen søkte man om litt større beløp, som til bil, hytte eller bolig.
Med moderne teknologi har disse prosessene blitt mye enklere enn det som er beskrevet over. Nå har alle banker en nettside. Faktisk er det få banker i dag som har en fysisk filial du kan besøke. Det er ikke bare hvor bankene befinner seg som har endret seg. Teknologien har også sørget for at jobben med å behandle søknaden din, inkludert å foreta en kredittvurdering, går helt automatisk. Det vil si at det ikke trengs så veldig lange tiden for å finne ut om du kan få det lånet du har søkt om eller ikke.
Hvilken type lån er det snakk om?
Lån på dagen er det samme som forbrukslån. Det vil si lån der banken ikke tar pant for lånebeløpet. Fordelen med dette er at banken ikke spør deg hva du skal bruke pengene til, og som takk må du betale høyere rente enn den renten du ville fått tilbud om dersom du hadde tatt opp et lån med pant.
Dette er de vanligste bruksområdene for et lån på dagen:
- Kjøp av elektronikk.
- Kjøp av møbler.
- Oppussing av bolig.
- Reparasjon av bil.
- Uventede regninger.
- Ferie.
Forbrukslån er en svært vanlig type lån i Norge. Faktisk så vanlig at nordmenn har over 100 milliarder i usikret gjeld. I denne summen inngår også kredittkort og andre former for kreditter.
Låne på dagen uten sikkerhet
Et lån på dagen er nettopp et lån uten sikkerhet. Uten sikkerhet vil si at banken ikke stiller krav til pant. Dette i motsetning til når du låner penger til bolig, der banken tar pant i boligen din. Dersom du ikke klarer å betjene boliglånet, kan det hele gå så langt at boligen din blir solgt for at banken skal få tilbake pengene sine.
Når banken gir ut et lån på dagen uten sikkerhet, tar de i stedet en høyere rente som betaling for den ekstra risikoen de tar.
Hvor mye kan man låne?
De fleste forbrukslån kommer i størrelser fra 1 000 kroner og helt opptil 500 000 kroner. Det er med andre ord et stort spenn i størrelsen. De aller fleste forbrukslån ligger på rundt 70 000 kr. Noen banker og låneinstitusjoner har spesialisert seg på å låne ut de minste beløpene, mens andre har valgt å spesialisere seg på de større.
Hvor mye du kan låne vil avhenge av hvor mye du søker om, og hvor mye banken mener du klarer å betjene med din økonomi.
Det er påkrevd med kredittvurdering
Det er mange som ønsker seg å låne på dagen uten kredittsjekk, men i Norge er ikke dette mulig. Det er fordi de norske myndighetene krever at alle som søker om å låne penger, uansett beløp, må gjennom en kredittsjekk.
Denne kredittsjekken går ut på at banken sjekker deg opp mot aktuelle offentlige registre for å finne ut hvor mye du tjener og hvor mye du har i gjeld. Dette er selvfølgelig opplysninger du må oppgi når du søker, men de blir altså kontrollert under kredittsjekken. Her sjekkes også din betalingshistorikk opp, og det betyr at du automatisk vil få nei dersom du søker om lån på dagen og har betalingsanmerkning.
Bankene må kontrollere hvilken gjeldsbyrde du allerede har. Myndighetene i Norge ønsker ikke at noen skal ha en større gjeldsbyrde enn 5 ganger sin egen årlige inntekt. Dette er for å forhindre at folk tar opp mer gjeld enn de har mulighet til å betjene. I tillegg kreves det også at du skal kunne tåle en renteøkning på hele 5 %.
Slik fungerer lån på dagen
Dersom du ønsker et lån på dagen, må du først og fremst finne en eller flere banker å søke hos. Søknaden din sender du inn på nettet, I søknaden må du fylle ut personlig informasjon, som navn, adresse og telefonnummer, men også informasjon om inntekt og boforhold.
Når du sender inn søknaden, vil den automatisk bli gjenstand for en kredittvurdering. Dersom resultatet herfra er positivt, vil du få tilbud om et lån og en rente. Vil du akseptere tilbudet, gjør du dette ved å signere med din BankID. Dette er metoden som brukes for sikker, elektronisk signering og for å være trygg for at ingen tar opp et lån i ditt navn. Enkelt sagt ser prosessen altså slik ut:
- Finn en eller flere banker du ønsker å søke hos.
- Fyll inn søknaden på nettet og klikk på «Send»-knappen.
- Søknaden din gjennomgår en kredittvurdering.
- Du får avslag eller et tilbud.
- Signer for tilbudet med din BankID.
- Pengene overføres til det kontonummeret du har oppgitt.
Krav og forutsetninger for søkerne
Alle banker og finansinstitusjoner som låner ut penger stiller krav til de som søker. Disse kravene kan variere litt fra bank til bank, men går for det meste ut på det samme. Det vil si at de stiller krav til alder, noe som igjen betyr at du må ha fylt 18 år. Noen banker krever imidlertid at du har fylt 23 eller 25.
Deretter er det krav om at du har en registrert bostedsadresse i Norge, og det må du ha hatt i de siste tre årene. Videre er det mange banker som også krever at du har norsk mobiltelefonnummer, en gyldig e-postadresse for kommunikasjon og et norsk bankkontonummer de kan utbetale pengene til dersom du får innvilget lånet ditt.
Det neste kravet handler om inntekt. De fleste krever at du har en årsinntekt på minst 120 000 kroner, men enkelte banker krever mer enn dette. I tillegg må du også huske på at banken ser på inntekt kontra utgifter. Det vil si at du må tjene nok penger til å både betjene de utgiftene du allerede har samt avdragene for det nye lånet.
Bankene forteller om kravene sine på nettsiden sin. Det er lurt å sjekke disse før du sender inn en søknad. Da slipper du å bruke tid på å søke hos en bank der du ikke oppfyller de grunnleggende kravene.
Hvordan få utbetalt lån på dagen?
I Norge er det slik at de færreste banker klarer å betale ut et lån på dagen. Det vil si at hvor raskt du kan få lånet utbetalt avhenger av hvor mye du søker om, og når på døgnet du søker. Siden en nettbank alltid er åpen, kan du sende inn en søknad når du måtte ønske. Det er likevel slik at en søknad som blir sendt midt på natten ikke nødvendigvis blir utbetalt midt på natten.
Det er ofte slik at et avslag kan komme ganske umiddelbart. Dette vil du ofte få beskjed om på SMS, e-post eller på nettsiden der du har søkt. Dersom du får tilslag i stedet for, kan svaret om dette også komme ganske tidlig, men utbetalingen av pengene kan ta noe lengre tid. Alt avhenger av bankens prosedyrer, når på døgnet du søker og hvor mye du søker om.
SMS-lån på minuttet
Et SMS-lån på minuttet er det mange som ønsker seg. Spesielt om de bare har behov for et lite lånebeløp som, for eksempel, 2 000 kr. I vårt naboland Sverige har SMS-lån vært vanlig i mange år. I Norge er ikke dette lov, da myndighetene vil sikre at det ikke er altfor enkelt å ta opp lån.
I motsetning til noen av våre naboland er det også helt nødvendig å foreta en kredittsjekk, og det uansett hvor stort eller lite lånebeløp du søker om.
Renter, gebyrer og nedbetalingstid for lån på dagen
Vi har vært inne på det et par ganger allerede. Et lån på dagen kommer med renter, slik alle lån fra en bank gjør. Disse rentene kan være ganske høye i og med at banken tar seg betalt for å låne deg penger uten å ha noen sikkerhet for at du betaler tilbake.
Det følger også med gebyrer. Dette kan være et etableringsgebyr på noen hundre kroner og et månedlig termingebyr. Noen banker låner ut penger uten et eller begge gebyrene, og andre banker har høye gebyrer.
Når du skal ta opp et lån på dagen, er det den effektive renten du skal se på. Den nominelle renten er den renten du betaler for lånet du har tatt opp. Den effektive renten består av både den nominelle renten og de gebyrene banken tar. Derfor er det rett og slett slik at det er den effektive renten som viser deg hva lånet koster. Det er derfor du skal søke hos flere banker, slik at du får noe å sammenligne med og kan velge det tilbudet med den laveste effektive renten. Det vil dermed være det beste og billigste lånet for deg.
Nedbetalingstid
Et boliglån kan ha en nedbetalingstid på flere tiår. Når det kommer til lån på dagen og andre lån uten sikkerhet, stiller det seg litt annerledes. De minste lånebeløpene kan ha en nedbetalingstid på kun en måned eller to. Avhengig av lånets størrelse kan du få opptil fem år.
Myndighetene har bestemt at du ikke kan bruke lengre tid enn dette på å betale tilbake lånet. Det eneste unntaket er dersom du tar opp et lån uten sikkerhet for å bruke det til refinansiering. Da kan du få en nedbetalingstid på opptil 15 år.
For et lån på dagen derimot er den mest vanlige nedbetalingstiden mellom 1 og 12 måneder.
Lån på dagen med mobilen
Det er mange som lurer på om det er mulig med et lån på dagen fra mobilen. Det er det selvfølgelig. Du kan ikke sende en SMS til en bank og søke om lån på den måten, men du kan gå til bankens nettside via mobilen din og der fylle ut og sende inn en søknad.
Vi bruker ikke bare en datamaskin. De fleste eier en smarttelefon og bruker denne på samme måte. Så lenge du har nettilgang er det ingenting i veien for å gå inn på den aktuelle nettsiden og fylle ut søknaden. De aller fleste banker og finansinstitusjoner i dag har nettsider som også er optimalisert for nettbrett og mobiltelefoner.
Gode tips og råd om lån på dagen
Det er alltid viktig å lage et budsjett, slik at du vet hva du får inn av penger og hva som går ut. På den måten mister du ikke oversikten. Dersom du trenger å ta opp et lån på dagen, bør du legge avdragene inn i budsjettet ditt slik at du er sikker på at du klarer å betale dem.
Dersom du kommer i en situasjon der du har for mange lån på dagen, kan det være en god idé å ta opp et refinansieringslån. Da vil du ha kun ett lån å forholde deg til. Dette vil gi deg lavere utgifter med tanke på rente og gebyrer, og i tillegg vil du få en lengre nedbetalingstid. Da blir det lettere for deg å få betalt gjelden din, uten å havne i en situasjon som kan ende med betalingsanmerkninger.
Kontakt alltid banken om du trenger ny nedbetalingsplan
Oppdager du at du ikke klarer å betale ditt lån på dagen, bør du kontakte banken der du har lånt pengene med en gang. Dersom du forklarer situasjonen, vil det antagelig alltid være mulig å få til en annen nedbetalingsavtale som gjør det lettere for deg og sikrer at banken får igjen pengene sine. De fleste banker er villige til å strekke seg litt for å få inn pengene, men det avhenger at du tar kontakt før det hele har gått for langt.